Maak één of meerdere voorschotfacturen aan en een (eind)factuur via ons platform.


Om voorschotfacturen en slotfacturen aan te maken activeer je eerst de module “Voorschotten”. Ook één van de modules “Bestelbonnen” of “Offertes”  moet je activeren aangezien een voorschot steeds vanuit een bestelbon of offerte wordt aangemaakt.


Het gebruik van de Voorschotten-module werkt identiek bij een bestelbon of offerte. Je kan dus kiezen met welk type document je deze module gebruikt.


Opmerking:
Bij de module vind je ook 'instellingen'. Wanneer je daar op klikt kan je het voorschotpercentage invullen dat nadien wordt verrekend bij aanmaak van de voorschotfactuur.


De Voorschotten-module kan je op verschillende manieren gebruiken:

  • Voorschot ingeven op bestelbon of offerte
  • Voorschotfactuur en (eind)factuur
  • Voorschot ingeven met voorschotfactuur en (eind)factuur
  • (Eind)factuur inplannen


Voorschotfactuur en (eind)factuur

Wordt een voorschot gevraagd bij grote bedragen, dan kan je gebruik maken van een voorschotfactuur. Een voorschotfactuur stelt de fiscus in staat om te betalen BTW vroeger te innen.


Om een voorschotfactuur aan te maken maak je eerst een bestelbon of offerte op met het voorziene totaalbedrag. Is het totaal van de (eind)factuur op voorhand nog niet duidelijk, kan je het totaal later nog steeds aanpassen.


Open de aangemaakte bestelbon of offerte.

Ga naar “Document maken” > “Voorschotfactuur” wordt een voorschotfactuur gemaakt en vul je het gewenste voorschotbedrag in.

Je kan ook meerdere voorschotfacturen aanmaken door bovenstaande stap te herhalen. De slotfactuur wordt aangemaakt via “Document maken” > “Factuur”. Alle aangemaakte voorschotfacturen worden automatisch toegevoegd aan de slotfactuur. De factuur wordt aangemaakt op basis van de bestelbon/offertes maar kan je waar nodig nog steeds aanpassen.


Tip! Werk je bij het aanmaken van de voorschotfactuur met een vast percentage ten opzichte van het totaalbedrag dan kan je dit percentage vast instellen zodat het bedrag van de voorschotfactuur automatisch wordt berekend. Ga hiervoor naar “Instellingen” > “Geavanceerd” > “Percentage voorschotfactuur”.

Voorschot en voorschotfactuur

Het voorschot-bedrag die je kan opgeven tijdens aanmaak bestelbon/offerte valt ook te combineren met een voorschotfactuur. Als een voorschot-bedrag wordt toegekend aan de bestelbon/offerte wordt deze automatisch toegevoegd aan de voorschotfactuur.


Het bedrag van het voorschot wordt in dit geval niet toegevoegd als automatische betaling bij de slotfactuur.


Eindfactuur inplannen 

Alternatief kan je ook inplannen om de slotfactuur automatisch op een later tijdstip aan te maken. Om dit mogelijk te maken activeer je de Abonnementen-module.


Na activatie van de Abonnementen-module kan vanuit de bestelbon/offerte de slotfactuur worden ingepland via “Document maken” > “Factuur inplannen”.


Zo wordt een abonnement klaar gezet die slechts 1x zal worden uitgevoerd om de slotfactuur aan te maken. Je moet enkel nog de gewenste datum voor aanmaak factuur instellen.


  Meer info? Lees onderstaande nuttige artikels