Je kan tijdens het aanmaken van facturen en offertes verschillende BTW-tarieven kiezen. Niet enkel de standaard BTW-percentages maar ook heel wat uitzonderlijke BTW-situaties kunnen worden toegevoegd. Hiermee komen jouw facturen in overeenstemming met de BTW-wetgeving.

Ingeven BTW

Tijdens aanmaak of bewerken van een factuur kan je het BTW-percentage per lijn afzonderlijk instellen. Deze staat standaard ingesteld op het normale tarief van 21%.

Het bedrag van de BTW wordt automatisch uitgerekend afhankelijk van het geselecteerde percentage en wordt toegevoegd bovenop de ingegeven eenheidsprijs (tenzij anders opgegeven in de instellingen, zie verder deze pagina).

Tip: Indien je een nieuwe lijn toevoegt aan de factuur wordt het BTW-percentage van de vorige lijn overgenomen. Wens je dus bvb. heel de factuur op 6% te plaatsen, selecteer dan dit percentage vanaf de eerste lijn. Je kan ook nog nadien alle lijnen van een factuur aanpassen naar een specifiek percentage door op ‘Meer opties…’ te klikken.

BTW-tarieven

Naast de 3 beschikbare standaardtarieven zijn er ook nog uitzonderingsregels die gebruikt kunnen worden. Om deze in te stellen klik je op ‘Meer opties…’. Hierdoor krijg je een lijst met alle beschikbare BTW-tarieven:

Selecteer in de lijst een BTW-tarief om meer informatie te verkrijgen over het desbetreffende BTW-tarief.

Eénmaal je het correcte BTW-tarief hebt gevonden klik je op ‘Toepassen’ en krijgt de factuurlijn dit BTW-tarief toegekend. In de factuurnotitie wordt de uitleg en wettelijke vermelding van het gekozen tarief automatisch toegevoegd. Indien gewenst kan je deze nadien nog manueel aanpassen.

Door ‘Toepassen op alle factuuritems’ aan te vinken wordt het gekozen BTW-tarief toegepast op alle factuurlijnen.

Bij deze uitzonderingsregels wordt er geen BTW berekend aangezien deze ofwel verlegd of vrijgesteld is en dus niet op de factuur hoeft te komen.

Klik bovenaan op “Landtarieven” om een BTW-tarief voor een ander Europees land in te stellen.

Inclusief of exclusief BTW

De bedragen die je per factuurlijn opgeeft, bevatten standaard geen BTW. De BTW wordt dan bovenop het factuurtotaal berekend. Je kan echter ook instellen om bedragen inclusief BTW op te geven. Hiervoor klik je net boven de factuurlijnen op “Exclusief BTW” en pas je deze aan naar “Inclusief BTW”.

Vanaf dan zullen alle opgegeven bedragen worden beschouwd als inclusief BTW en wordt de BTW dus in mindering van het factuurtotaal gebracht.

De optie “Inclusief BTW” kan ook standaard worden ingesteld. Hiervoor ga je naar “Instellingen” > “Geavanceerd” > “BTW instellingen” en vink je aan “Standaard bedragen inclusief BTW opgeven”.

Door bedragen inclusief BTW in te geven zal dit ook zo worden afgedrukt op de factuur. Bedragen zullen dus ook inclusief BTW op de factuur komen te staan.

Om hiervan af te wijken kan je de factuurlayout aanpassen via de layout-editor (via “Layouts”) en in het blok “Tabel” de gewenste velden aan te duiden.