Wat is een vorderingsstaat?

Een klant zal misschien al eens vragen om een vorderingsstaat. Zo een document mag niet met een feitelijke factuur in verwarring worden gebracht en is geen officiële factuur.

Een vorderingsstaat is een specifiek document in de aannemingswereld en wordt meestal gebruikt bij projecten met een langere doorlooptijd. In dit document staan de reeds uitgevoerde werken en wat tussentijds reeds gefactureerd mag worden. Naderhand dient dit door de klant goedgekeurd te worden voorafgaande de proforma of (finale) factuur.


Op vorderingsstaat wordt steeds het woord “vordering” vermeld en er wordt geen vraag tot betaling opgenomen. Hieruit volgt dat het geen officiële factuur is.


Een vorderingsstaat aanmaken? 

Om op ons plaftorm een vorderingsstaat aan te maken kan je een bestelbon (of offerte) aanmaken. Heb je de bestelbonnen-module nog niet geactiveerd dan kan je deze activeren via de “Modules”-pagina.


Voordat je de bestelbon aanmaakt moet je eerst een nieuwe layout aanmaken voor de vorderingsstaat. Om de nieuwe layout aan te maken ga je naar de “Layouts“-pagina.

Dupliceer de huidige layout of maak een nieuwe layout aan. Geef als naam van de layout bijv. op “Vorderingsstaat”.


In het blok “Titel” stel je als “Formaat” in om een “Aangepaste titel” te gebruiken. In het veld “Aangepaste titel” vul je dan in “Vorderingsstaat”.Bewaar de layout en je kan de bestelbon aanmaken. Onderaan de bestelbon kan je als layout “Vorderingsstaat” selecteren.


De bestelbon zal bij afdruk en bij verzending naar de klant nu de benaming “Vorderingsstaat” krijgen.


Maak je geen gewone bestelbonnen aan, dan kan je ook alle bestelbonnen als 'vorderingsstaat' laten afdrukken. Hiervoor hoef je dan geen afzonderlijke layout aan te maken en kan je opgeven om een aangepaste titel te gebruiken voor alle bestelbonnen.

Ga hiervoor naar “Instellingen” > “Geavanceerd” en stel in “Bij afdruk Bestelbon hernoemen naar Vorderingsstaat“.
  Meer info? Lees onderstaande nuttige artikels