Je kan, net zoals je dit op de website kan, ook een factuur, offerte, kasticket, bestelbon of leveringsbon per e-mail versturen naar de klant langs de API.

Gebruik hiervoor de POST-methode met als URL bijvoorbeeld https://eenvoudigfactureren.be/api/v1/invoices/1001?send_mail.

Je moet hierbij wel enkele bijkomende gegevens meegeven (in XML, JSON of form-encoding):

• recipient (text): E-mailadres of contact_id van de klant waarnaartoe de e-mail wordt verzonden. Kan ook worden opgegeven: ‘myself’ (uzelf in kopie), ‘main_contact’ (algemeen adres van de klant), ‘first_contact’ (algemeen adres of een ander beschikbaar e-mail adres), ‘all_contacts’ (alle beschikbare e-mailadressen). Het is ook mogelijk om een space separated lijst van voorgaande waarden op te geven.
  • recipients (list): Lijst met recipient-waarden (zie voorgaande).
  • subject (text): Het onderwerp van de email. Indien niet opgegeven wordt het standaard onderwerp gebruikt (zie Instellingen van uw account).
  • message (text): De tekst-inhoud van de email. Indien niet opgegeven wordt de standaard email-inhoud gebruikt (zie Instellingen van uw account). Alternatief kan 'message_html' veld worden opgegeven.
  • message_html (html): De tekst-inhoud van de email. Indien niet opgegeven wordt de standaard email-inhoud gebruikt (zie Instellingen van uw account). Alternatief kan 'message' veld worden opgegeven.
  • document_type: Type van het document. Enkel van toepassing bij verzending van factuur. Kan volgende waardes bevatten: ‘pdf’, ‘ubl’, ‘both’ (= pdf + ubl), ‘duplicate’ (=duplicaat factuur in pdf), ‘reminder’ (=herinneringsdocument), ‘reminder_summary’ (=samenvattingsdocument herinnering). Indien niet opgegeven wordt ‘pdf’ gebruikt.
  • attachments (list): Optioneel een lijst met attachments (zie verder).

Je moet bij een aanvraag tenminste 1 ontvanger meegeven. Jezelf als ontvanger opgeven is reeds voldoende. Een combinatie van verschillende velden ontvangers is mogelijk.

Een voorbeeld in XML om jouw gegevens door te geven:

<data>
  <recipients>
    <recipient>customer1@hisdomain.com</recipient>
    <recipient>123548</recipient>
    <recipient>myself</recipient>
  </recipients>
  <message>Beste,
In bijlage vindt u uw factuur terug.</message>
  <attachments>
      <attachment>
          <upload_id>a9c4c541-33fc-4c34-894b-fcd091d45fc9</upload_id>
          <filename>Mijn Bijlage.docx</filename>
      </attachment>
  </attachments>
</data>

of

<data>
  <recipient>customer1@hisdomain.com 123548 myself</recipient>
  <message>Beste,
In bijlage vindt u uw factuur terug.</message>
</data>

Een voorbeeld in PHP hoe je een factuur kan versturen langs email:

$email = 'luc@mymail.com';
$password = '123456';

$post = array();
$post['recipient'] = "customer@hisdomain.com myself";
$post['message'] = "Beste,\\nIn bijlage vindt u uw factuur terug.";

$p = curl_init('https://eenvoudigfactureren.be/api/v1/invoices/1001?send_mail');
curl_setopt($p, CURLOPT_USERPWD, $email . ':' . $password);
curl_setopt($p, CURLOPT_POSTFIELDS, $post);
curl_setopt($p, CURLOPT_RETURNTRANSFER, TRUE);
$result_in_xml_string = curl_exec($p);

Attachments toevoegen tijdens versturen e-mail (POST) via API

Tijdens het versturen van een factuur of offerte per e-mail kan je ook bijkomend attachments toevoegen.

Gebruik hiervoor de POST-methode met als URL https://eenvoudigfactureren.be/api/v1/uploads.

Verstuur het bestand als form-data met als key ‘file’. Het bestand mag niet groter zijn dan 5MB. Je kan meerdere bestanden in één keer toevoegen door ‘file[]’ te gebruiken. Optioneel kan je ook een bestandsnaam meegeven langs key ‘filename’.

Als antwoord krijg je een lijst terug met per opgeladen bestand:

• upload_id: Deze gebruik je bij het verzenden van de e-mail (argument attachments)
  • filename: Doorgegeven bestandsnaam (deze wordt echter niet bijgehouden en dien je opnieuw door te geven tijdens doorsturen van de attachment per e-mail).
  • available_until: Geldigheidsperiode waarin het bestand beschikbaar blijft (tot 1 uur na opladen van het bestand).